Hemmet

Varmare med rätt belysning

Ett varmt hus blir inte bara varmt av sin uppvärmning, även den smarta och behagliga belysningen tillför sitt för att hemmet ska kännas välkomnande, hemtrevligt och fyllt av värme. Men hur fixar man så belysningen känns både stämningsfull och rätt?

 

belysningI ett tidigare inlägg skrevs det om hur olika typer av uppvärmning har sina fördelar och nackdelar för hus, plånbok, ljud och utseende. Liknande är det med belysningen. Men kanske främst påverkar det känslan och stämningen i ett hem. Hur ska en då tänka kring ljussättning och vad för olika typer av ljus kan man dela in belysningen i?

 

Allmän-, arbets- och stämningsljus i hemmet

 

När du möblerar är det riktigt viktigt att prova sig fram vad gäller ljus. Försök att hitta en balans mellan just ljus och skugga. Tänk belysning i tre olika varianter, beroende av varandra – allmänljus, arbetsljus och stämningsbelysning. I den förstnämnda kan du städa, laga mat, titta på tv eller kanske bara vara. I arbetsljus stryker och dammsuger du, skriver eller limmar på nåt hobbyprojekt. I stämningsljuset myser du, gärna med familj och vänner.

 

Stämningsljuset kan sägas vara viktigast för att trivseln ska vara på sin plats i hemmet. Det mjukar upp kontrasterna som lätt blir till av spotlights och starka läslampor. Men hjälp av dimmers kan du på ett smart och enkelt sätt variera ljusstyrkan, något som ger ett mer behagligt ljus när så önskas.

 

Flera ljuspunkter skapar stämning och rymd i ett rum

 

Tänk sedan att det är viktigt att ha flera olika ljuspunkter i ett rum, i stället för en enda stark lampa är det mycket trevligare att ha fyra svagare varianter som tillsammans ger ett bra ljus. Då undviker du att bländas samtidigt som rummet ser större och mysigare ut. Ju större rummet är desto fler ljuskällor kräver det, ett vardagsrum i normal storlek kräver till exempel hela sex till åtta lampor när man frågar experter i belysning. Det skadar sedan inte med ännu fler för att få en ännu trevligare feeling. Har du sedan högt tak i rummet kan en så kallad uplighter fungera fint, det är en armatur som lyser både uppåt och använder taket som en slags reflektor. Ljuset blir därmed spritt och stämningsfullt. Mer om detta i Expressen.