Hemmet

Sänk din energiförbrukning och spara pengar

För att Sverige ska klara klimatmålen behöver både de privata hushållen och företagen sänka sin energiförbrukning. Samtidigt finns det mycket pengar att spara för dig som privatperson.

Att minska din energikonsumtion och samtidigt byta till mer hållbara energikällor är en av de viktigaste sakerna du som privatperson kan göra för att minska ditt klimatavtryck. Samtidigt finns det många tusenlappar att spara med små insatser. Det finns med andra ord många anledningar att se över din energikonsumtion!

Enkla knep för minskad energianvändning

husDet finns både stora och små åtgärder som snabbt sänker energianvändning och kostnad. En av de viktigaste, speciellt för dig som bor i villa, är att se över uppvärmning och ventilation. Upp till 60% av elförbrukningen i villor och radhus i Sverige går nämligen åt till uppvärmning. Anlita gärna den nordiska kyl & värme experten för en genomgång av ditt uppvärmningssystem för att få förslag på energibesparande förbättringar.

Andra knep för att minska elkonsumtionen hemma är:

  • Byt ut alla gamla glödlampor mot LED-lampor eller andra lågenergilampor.
  • Stäng av dator och TV när de inte används och använd inte standby-läget.
  • Byt ut vitvaror som kyl och frys om de är äldre än 10 år mot modernare och mer energisnåla varianter.
  • Lufttorka tvätten istället för att torktumla.
  • Sänk tvättemperaturen till 40 istället för 60. Moderna maskiner och tvättmedel tvättar lika rent även i lägre temperaturer.

Byt till grön el

Utöver att minska energikonsumtionen är det bra att byta till gröna energislag. Det finns idag elbolag som erbjuder el från uteslutande förnybara energikällor. Om du bor i en villa eller radhus med bra solläge kan solceller vara en bra och klimatsmart investering. Solceller är ganska dyra att installera men blir lönsamma efter ungefär 10 till 15 år med en kostnadsbesparing på upp till 15 000 kronor om året.

En kombination av energibesparande åtgärder och växling till mer klimatsmart energiproduktion är ett krav för att Sverige ska klara sina ambitiösa miljömål. Här har du chansen att både bli en klimathjälte och samtidigt spara mycket pengar. En win-win situation där alla kan bidra utan att göra avkall på livskvalitet!