Hemmet

Unna hemmet en storstädning

Vinter och höst har passerat och kvar står ett hem med både damm och fläckar från julens glada stök. På fönsterna syns smuts och märken från regndropparna och kanske är kaklet i köket inget som du gärna tittar närmare på. Det är dags för en storstädning!

Det finns flera orsaker till varför det är bra att storstäda ditt hem med jämna mellanrum. Att städa till vardags gör att du bara får bort den mest ytliga smutsen, men under, över och i vrån så ligger det fortfarande en hel del kvar. Speciellt inför våren är det många som känner att en storstädning verkligen kan komma till nytta. Du får inte bara ett rent och fräscht hem efteråt, utan du får också ett hem som är betydligt mer lättstädat. Det är trots allt mycket enklare att hålla efter i en bostad som är ren från topp till tå, än en som bara städas ytligt gång på gång.

man tvättar glasrutaStorstädning – detta bör ingå

Har du aldrig bokat eller utfört en storstädning tidigare kan det vara svårt att veta vad som bör ingå och vad du bör börja med först. Det lättaste är alltid om du har ett rum i taget och att du avslutar hela storstädningen med att ta golven absolut sist. Se till att du även får med en fönsterputsning. Du kan enkelt kolla upp fönsterputsning pris hos professionella företag om du inte vill göra det själv och kan då även använda RUT-avdraget.

Hur grundlig din storstädning blir beror naturligtvis på hur mycket ork och tid du har, men försök att fokusera extra mycket på de utrymmen som du vanligtvis inte städar så ofta. Här kan det också lämpa sig med en riktigt stor rensning. Vad finns det i garderoben som du kan skänka vidare och hur ser det ut i dina köksskåp? Om du har dubbletter av mycket eller har saker du inte använder så se till att bli av med dessa. Det ger mer utrymme och gör städningen lättare.

städartiklar på bordStäda miljövänligt

En storstädning kommer att få ditt hem att kännas mycket trevligare. Bara vetskapen om att det är rent överallt kommer också att få dig att må bättre. Se till att du vädrar ut hela bostaden i samband med storstädningen. Detta är extra viktigt om du använder dig av kemikalier. Bäst är naturligtvis om du försöker att städa så miljövänligt som möjligt. Det skapar också en bättre inomhusluft för dig som boende. Det finns mängder med riktigt bra och välfungerande rengöringsmedel som är snälla mot natur och hälsa, plus att de minimerar risken för skador på till exempelvis golv och diskbänk. Här hittar du en steg-för-steg-genomgång över hur du bör påbörja och avsluta din storstädning.

  • Börja med ett rum i taget
  • Rensa ut så mycket som möjligt innan du drar igång
  • Dra ut och städa bakom och under möbler
  • Glöm inte bort att rengöra dina fönster
  • RUT-avdraget gör det möjligt för dig att sänka kostnader om du anlitar firma
  • Använd dig av miljövänliga rengöringsmedel och bra städartiklar
  • Städa ergonomiskt så minimerar du risken för skador