Hemmet

Installera en frånluftsvärmepump

Är du intresserad av att spara pengar? Antagligen, men även om du inte är det vill du förmodligen inte betala mer för något än vad du behöver göra. Av den anledningen kan det vara en bra idé för dig som bor i villa att se över ur du värmer upp huset.

Du kan spara stora summor på sikt genom att byta till ett mer energisnålt uppvärmningsalternativ. Det handlar dock inte bara om att spara pengar. Att dina energikostnader blir lägre speglar också faktumet att du konsumerar mindre energi, vilket innebär att du också gör någonting positivt för klimatet och miljön. Ett av de bästa alternativen i det avseendet är en frånluftsvärmepump, en uppvärmningsmetod som återvinner värmen som redan finns i ditt hus. Den tar med andra ord tillvara på värme som annars skulle försvinna ut i atmosfären.

Ett kostnadseffektivt sätt att värma upp huset

Att installera en frånluftsvärmepump kan vara ett av de mest effektiva sätten att spara pengar på dina uppvärmningskostnader. Det har att göra med hur de är konstruerade. En frånluftsvärmepump har så kallad ”inverterstyrning” vilket innebär att värmeeffekten går att justera steglöst och därför ställa in exakt för att motsvara husets behov. Det innebär att du kan ställa in frånluftsvärmepumpen så att ingen värmeeffekt går till spillo. För att få bästa effekt av en frånluftsvärmepump är det fördelaktigt om du har välisolerade väggar och fönster. Du kan ju då köra pumpen på lägre effekt än vad du kan i ett hus med dålig isolering. Ytterligare en faktor som gör frånluftsvärmepumpar billiga är att de ofta går enkelt att snabbt att installera. Du behöver inte nödvändigtvis kontakta några hantverkare för att installera den, installationen går att få överstökad över några få timmar. Om det skulle vara så att du trots allt behöver hjälp är det värt att komma ihåg att du har rätt att göra rotavdrag för kostnaden för hantverkarna. Om jobbet är såpass komplext att du behöver ta in en hantverkare bör du välja en som är statligt certifierad. Ett annat bra råd är att du tar in offerter från flera olika installatörer för att få ett så bra pris som möjligt.

Potential till stora besparingar

Frånluftsvärmepumpar går dessutom att koppla ihop med vattensystemet. Om du bor så att du själv måste värma upp ditt vatten kan du med ett byte av uppvärmningsmetod därför slå två flugor i en smäll. Det är omöjligt att på förhand säga exakt hur stora besparingar du kan göra genom att byta till en frånluftsvärmepump. Undersökningar har dock visat att det går att spara upp till 55% av energiåtgången, vilket är imponerande mycket. Hur stor din besparing skulle kunna bli beror på faktorer som vart i landet du bor, vilket inomhusklimat du vill ha och mycket annat. Alldeles oavsett är det mer än värt att undersöka. Pengarna du lägger på att värma upp huset mer än du behöver försvinner bokstavligt talat ut i luften – och nog finns det bättre saker att lägga dina surt förvärvade slantar på?