Vill ha

Vi vill ha säkerhetsdörr!

Vad är ett säkert hem egentligen och vad är det man ska skydda sig mot? Hemmet ska representera trygghet, både när vi är hemma och inte hemma. Det är i hemmet vi förvarar våra värdesaker och hela våra liv. Efter en kort omvärldsanalys kan man snabbt konstatera att både inbrottskyddade dörrar, brandsäkerhetsutrustning och en bra hemförsäkring är de tre sakerna som kan säkra ditt hem bäst.

På prodoor.se säljer de säkerhetsdörrar som både är inbrottsskyddade och brandsäkra. För när allt väl kommer till kritan, hur ser det ut med din dörr egentligen? Det vanligaste sättet att bryta sig in i någons lägenhet tycks vara ett enkelt ingrepp med en kofot. Du kommer hem efter jobbet och hela ditt hem är upp och nervänt, lådorna utdragna, din dator och värdesaker är stulna. Ju bättre dörr man har desto större är chansen att inbrottstjuvarna väljer bort ditt hem. För dem är det viktigt att det går snabbt och lätt att bryta sig in.

Hur ser det då ut med hemförsäkringen? Ibland räcker det inte med att bara din partner tecknar en hemförsäkring. Även om man har varit gifta i 45 år och varit folkbokförda på samma adress lika länge behöver det inte räcka, enligt en artikel i svd.se. Därför kan det vara en god idé att se över sina försäkringar över lag. Föreställ dig ett scenario, att du faktiskt skulle råka ut för ett inbrott eller en brand. Vad för information får du av att läsa ditt försäkringsbolags finstilta texter om när olyckan är framme?

Inbrotten ökar generellt

Antalet inbrott ökar i Sverige idag och ligorna blir smartare och mer organiserade. Politikerna försöker lösa problemet på olika sätt. Justitieministern vill skapa bilaterala avtal med olika länder för att komma till bukt med de organiserade ligorna som även kommer från andra delar av Europa, skriver hd.se. Faktorer som gör att inbrotten ökar är bland annat att ligorna blir smartare. Det gör att man själv hela tiden måste vara steget före.

Högsäsongen för inbrotten brukar vara runt stora helger som jul, midsommar och sportlov. Det beror på att vi förväntas åka iväg och lämna huset obevakat. Under vintersäsongen är det dessutom mörkare vilket gör att risken minskar att bli upptäckt. Det som avgör är helt enkelt tjuvens egen bedömning. Hur snabbt går det att bryta sig in i den här lägenheten/villan utan att vi blir upptäckta? Det ska ske snabbt och utan att någon ser. En del ligor bevakar ens vanor och känner till när man brukar ta en sväng om i stan innan man åker hem efter jobbet.

På julen ökar brandrisken

Det är inte bara inbrotten som hotar ditt hems säkerhet. Många idag slarvar med att kolla till brandvarnaren och äger kanske inte ens en brandsläckare hemma. Brandrisken ökar under julhelgen, men det är få som tar den statistiken på allvar. I Landskrona lussade brandmännen med viktiga budskap. Brandhink, filt och släckare bör finnas i närheten när vi firar Lucia. Läs om brandmännens Luciatåg i Expressen.