Det är vanligt att ha papptak som lösning på sitt hus, och då finns det vissa saker att tänka på kring takbyte. Många vet inte hur det går till eller hur ofta de ska göra bytet. Andra är oroliga för att det ska bli fel, men det finns bra lösningar. Allra bäst är att ta hjälp av en firma som kan byta taket åt dig.
För dig som funderar på byte av papptak i Stockholm så rekommenderas att ta in hjälp av experter, som till exempel företaget Tak 2.0. Detta har flera fördelar: de vet vad som behöver göras och har gjort det många gånger förr, och de vet precis vilka tecken de ska leta efter när de tittar på det nuvarande taket. Inte minst så slipper du att själv ge dig upp på hög höjd och riskera fall när du anlitar hjälp.
Det ska du tänka på med papptak
- Ett papptak kan hålla i omkring 25 till 30 år, men det är bäst att göra en kontroll redan cirka 10 år efter att det först har monterats. Ett skadat tak kan leda till vattenläckor, och det är därför bäst att arbeta förebyggande då vattenskador kan bli mycket dyrare att fixa än en besiktning och lagning av taket.
- När papptaket läggs om bör det vara torrt väder, så planera därefter och se upp med regn och snöfall. Utöver att det ska vara torrt så är det även bäst att det inte är för kallt vid omläggningen.
- Sprickor och krackeleringar, även i skarvarna på takets duk, är tecken på att taket är skadat och att det behöver åtgärdas.
- Papptak är ömtåligare än andra typer av tak, så var försiktig när du besiktigar eller är uppe på taket av annan anledning. Som exempel på detta så rekommenderas det inte att papptak skottas helt fria på snö under vintern, för att undvika att snöskyffeln skadar taket.
- Utför inte besiktning själv om ditt papptak inte är platt, då detta utgör en risk att du skadar dig själv eller taket – det är då bättre att ta in experthjälp.