Inredningstrender

Renovera köket med hetaste kökstrenden

Vid en köksrenovering spelar bänkskivan en viktig roll. Materialet har avgörande betydelse för slutresultatet. En bänkskiva kan tillverkas i många olika material, bland annat natursten, kompositsten, rostfritt stål och keramik. De olika materialen har olika hållbarhet, känsla och utseende.

Inför en köksrenovering finns det mycket att tänka på. Oavsett om det gäller en totalrenovering eller en lättare uppfräschning är det viktigt att planera och noggrant välja material. Stora ytor har avgörande betydelse för kökets atmosfär och funktionalitet. Därför är bänkskivan den viktigaste komponenten vid en köksrenovering. En vacker och funktionell bänkskiva sätter guldkant på vardagen. Trendiga bänkskivor i natursten, kompositsten, keramik och rostfritt är bra investeringar som håller länge.

Materialval

En av 2018 års hetaste kökstrender som håller i sig ännu är köksbänkar i natursten och andra exklusiva material. Svenskar fortsätter att drömma om bistroinspirerade kök. Denna glödheta trend skapas genom att inspireras av utformning, detaljer och material från restauranger. Bänkskivor i robusta och hållbara material är en viktig komponent. Vid en köksrenovering är valet av bänkskiva är det viktigaste och dyraste beslutet. Olika material ger olika stilar och kräver olika sorts underhåll.

  • Marmor och andra naturstenar som granit är populära material i både kök och badrum och associeras ofta med en lyxig känsla. Marmor och granit har relativt lång hållbarhet om materialet behandlas rätt. Dessa material ger ett tidlöst och elegant intryck. Kalksten är en annan natursten som dock mer känslig än de övriga.
  • Kompositsten är ett mycket hållbart material och är mer fukttåligt än naturstenarna. Kompositsten är lättrengörligt och kräver därför inte så mycket underhåll. Detta material ger ett modernt och vackert intryck och finns dessutom ofta i flera olika färger.
  • Rostfritt är ett trendigt material för bänkskivor och skapar verkligen den rätta bistrokänslan. Förutom att vara snyggt är detta material även praktiskt eftersom det tål både fukt, värme och olika sorters fläckar.
  • Betong ger en ruffig känsla. Materialet är både fläck- och värmetåligt, men bänkytan är väldigt hård.
  • Keramik är ett av de mest tåliga materialen på grund av den fläcktåliga ytan.
  • Andra material som är vanligt förkommande på bänkskivor är laminat och trä. Laminat är billigare än många av de tidigare nämnda materialen. Nackdelen är dock att materialet är fuktkänsligt och har såldes kort hållbarhet. Trä ger ett varmt intryck, men även detta material är känsligt för fukt och andra sorters fläckar.

Färgval

Vid val av bänkskiva väljs först material och därefter en eventuell färg. Många av materialen finns i flera olika färger. Naturstenar och kompositören är exempel på material som kommer i flera färger och skiftningar vilket gör att det verkligen går att skapa den perfekta och unika bänkskivan till köket. Med olika färger och ytor kan bänkskivan skapa olika köksstilar, alltifrån lyxig bistro till funktionell och lantlig idyll.

Att tänka på vid köksrenovering

Det är mycket att tänka på och planera när köket ska renoveras. Förutom val av material och andra detaljer, behövs ibland även professionella hantverkare anlitas. Särskilt vid en totalrenovering kan hantverkare behövas i hela eller delar av renoveringsprocessen. Ett tips är att dela upp stora projekt i mindre renoveringsprojekt och ta hjälp av proffs vid vissa av delarna.