Hemmet

Sovrumsinredningen som gör att du sover gott

Det är viktigt att sova gott för att må bra och prestera väl. Inred ditt sovrum för att skapa de bästa sömnförutsättningarna. Med rätt belysning, en anpassad säng och sköna sängkläder kommer du att sova gott.

Sovrummet är det rum där mest tid spenderas. Sömnen är viktig för ditt välmående och din hälsa. God sömn behövs för att kroppen ska kunna återhämta sig och den skyddar mot sjukdomar och stress. Därför är det viktigt att skapa de bästa förutsättningar för att kunna sova gott. De flesta behöver mellan 6-9 timmars sömn för att prestera optimalt. Nedan följer tips på hur du inreder sovrummet för att sova gott.

Belysning

Belysningen är otroligt viktig för att skapa ett mysigt sovrum och maximera sömnen. Välj lampor som ger ett avslappnande och praktiskt ljus. Sovrummet kräver ofta olika lampor för olika behov. En taklampa behövs ofta, särskilt vintertid, för städning av rummet och en mindre lampa är bra för läsning. En golvlampa kan vara både dekorativ och ge ett härligt ljus. Du kan inred med Belid lampa i ditt sovrum för att skapa en perfekt balans mellan funktion och trivsel. Dessutom är Belid lampor energieffektiva vilket ligger helt rätt i tiden med miljötänk.

Belysningen i sovrummet bör komma från vackra och högkvalitativa lampor. Undvik mobiler och datorer i sovrummet. Studier visar att det blå ljuset som kommer från skärmar har negativ inverkar och stör sömnen. Här kan du läsa om hur sömnen påverkar din hälsa.

Säng & Madrass

Sängen är den viktigaste möbeln i sovrummet. Det är värt att investera i en bra säng anpassad efter dig och dina behov. Madrassen har stor inverkan på sömnen och det är viktigt att du provar den innan du köper. Gå till en specialiserad butik och ta hjälp av personalen. Testligg i den ställning som du vanligtvis sover i, ställ frågor, anteckna och fundera. Om du delar säng med din partner bör ni prova ut sängen och madrassen tillsammans.

Kudde & Sängkläder

Kudden och sköna lakan kan vara avgörande för att du ska kunna sova ordentligt. Välj en kudde som passar dig och din liggställning. Fel kudde är både obekvämt och kan även skada nacken och ge muskelspänningar. Sköna sängkläder kan göra underverk för sömnen. Välj omsorgsfullt den kvalitet och material som passar dig bäst.