Inredningstrender

Sommarplaner: renovera mera

1430222-malning-runt-fonsterMed sommaren kommer förändring, så är det i alla fall för många. Sommarrenovering är väldigt vanligt men också någonting som kan vara väldigt påfrestande – för att inte tala om för ens relation, som i mångt om mycket till och med kan sluta i skilsmässa. Är du ordentligt förberedd? Vi listar bra tips för en lyckad hemrenovering:

Ge dig själv de bästa förutsättningarna: Kolla upp allting innan du börjar renovera; försäkringar, budget (tänk på att det nu blir svårare att ta tilläggslån i och med amorteringskravet), materialkostnad, regler för skräp med mera. Är du även säker på att du kan bo hemma under renoveringen? Renoverar du kök eller badrum är det inte säkert. Då kan det vara en god idé att hyra en container i Stockholm så kan du ha den nära bygget hela tiden men ändå slippa vara mitt bland byggdammet.

Överskatta inte din egen förmåga: En av de vanligaste anledningarna till att en renovering stannar och inte blir klar i tid är för att många tror sig kunna mer än vad de faktiskt gör. Det innebär att de blir fel – och därmed kostsamt – varpå man inte kan slutföra renoveringen som planerat. Var alltid kritisk mot din egen kunskap och ifrågasätt: Är jag den som är bäst lämpad för att göra uppdraget? Om du är absolut säker, då kan du självklart renovera vidare men om du har minsta tvekan bör du kontakta ett proffs för att se vilka möjligheter det finns till hjälp.

Semester vs renovering: När du renoverar på sommaren kan det lätt påverka din tanke på en lugn och härlig semester. Försök att planera ni den jobbiga tiden, så är du redo att hantera den. Om pengarna finns – ta då en resa när renoveringen är klar, då har du någonting att se fram emot när det är som jobbigast.

Våga fråga om hjälp: Installera inte vatten och el själv, det är bara dumt utan var istället smart – ta hjälp, det säger även proffset Anders Öfvergård som är programledare för Arga Snickaren:

– El och vatten ska man inte ge sig på. El får man inte hantera själv och om arbetar med vatten kan det leda till både läckor och mögel.