Inredningstrender

Årets inredningstrender enligt bloggarna

Orientaliska mattorTidningen Elle har frågat tio bloggare om vilka som är årets stora trender inom inredning. Eftersom bloggarna ligger steget före kan man räkna med att de här trenderna kommer att hålla i sig några år.

Ett bra sätt att ta reda på vilka trender som kommer att bli stora de närmaste åren är att fråga bloggare inom området. Bloggare har dels koll på vad som kommer, men de kommer också att påverka trenderna, eftersom de har stort inflytande på det här området. Så det som bloggarna säger gäller i år, det kommer kanske att slå igenom först nästa år. Några godbitar från artikeln i Elle är följande:

Daniella Witte

Witte, som bloggar på Elle Decoration, spår att den stora trenden kommer att bli en sorts uppdaterad variant av den utskällda shabby chic: använda bruksföremål, rustika material, smutsiga toner på väggar och snickerier. Man ska inte lägga för mycket tid på att få till det perfekta hemmet, det är viktigare att man har tid att umgås. Då bli det praktiska också viktigt: ett bra hem är ett hem som fungerar bra. Då kan man dessutom städa snabbare och effektivare.

Josefin Hååg

Kvinnan bakom bloggen 20 kvadrat lyfter fram det personliga och långsiktiga. Det innebär arvegods och loppisfynd, gärna i hållbara och naturliga material. Precis som Daniella Witte tror hon att den monokroma färgskalan i svart och vitt kommer att få ge vika för fler olika färger, men att det kommer att vara en ganska dämpad och naturnära palett.

Hanna Wessman

En som tror på en helt annan utveckling är Hanna Wessman. Enligt henne innebär 2016 nya stensorter som ersätter marmorn. Terazzo är ett exempel. Hon tror också att vi kommer att få se stramare inredning, med mycket högblankt, stormönstrat och spegelglas. De matta ytorna kommer att bli färre.

Ulrika Randel

En annan bloggare som tror på mer mönstrat är Ulrika Randel. Det sägs ju ibland att trender går i 20-årscykler, och det borde innebära att även det som vara populärt för 40 år sedan blir intressant igen. Kanske är det därför som både Randel och Johanna Bradford tror på fler 70-talsinfluenser. Där ingår stora mönster, men även rejäla mattor, och – som ett alternativ till mattorna – också mönstrade golv.

Frida Ramstedt

70-talet var decenniet då många nya syntetiska material gjorde entré, och en del av dem innehöll kemikalier som har visat sig ha negativa effekter på hälsan. Därför tror Frida Ramstedt, som driver den oerhört populära bloggen Trendenser, att vi kommer att få se en ökad medvetenhet om farliga ämnen, från både konsumenter och producenters sida. Många av de giftiga ämnena finns nämligen fortfarande i möbler och andra prylar som säljs idag, även om en del tillverkare arbetar aktivt för att fasa ut dem. Eftersom så mycket, framför allt inom lågprissegmentet, inbegriper underleverantörer i flera led innebär det här att vissa tillverkare kommer att favoriseras framför andra. De som har råd kommer att satsa på möbler i beständiga material, och det kommer att ställas fler kritiska frågor i butikerna.