Vill ha

Nya regler innebär ökad efterfrågan på timmerstugor

Sedan reglerna för attefallshus ändrades i slutet av augusti i år har fler fått upp ögonen för timmerstugan. Attefallsreglerna innebar en del förtydliganden kring anmälningsplikt och en generellt enklare process.

Största skillnaden var dock att attefallshusen nu fick vara upp mot 30 kvadratmeter till skillnad från tidigare 25 – vilket har ökat populariteten för den traditionella timmerstugan.

Byggdelar eller köpa nyckelfärdigt

Många leverantörer av stugor och hus kan erbjuda byggdelar som du sedan själv bygger ihop. Vissa erbjuder också byggsats och montering så att du i princip har en färdig timmerstuga direkt – så kallad nyckelfärdig timmerstuga. Ofta är kostnaden något dyrare, åtminstone för lamelltimmer, eftersom det är tyngre material som är svårare att frakta. Att flytta ett färdigbyggt timmerhus till en annan plats är också svårt, men allting är möjligt för den som vill.

Bygga från grunden

Det finns så klart inget som säger att bygg timmerhus utan att använda färdiga delar är omöjligt. Att snickra stockar direkt från grunden är kanske inget som gemene man kan klara idag men ser man det som ett längre, lärande och fysiskt påfrestande projekt har man åtminstone en realistisk utgångspunkt. Känslan av att kunna ta en kopp kaffe i sin egenbyggda timmerstuga är antagligen svåröverträffad.

Traditionell öppen brasa eller modern uppvärmning

När du ska bygga din egen timmerstuga är det viktigt att inte glömma bord uppvärmningen. Få saker slår en öppen spis när det kommer till mysfaktor, men det är inte direkt det mest effektiva sättet att värma upp på. En modernare vedkamin kan annars vara ett alternativ för den som vill behålla vedeldningen men inte förlora uppvärmningspotentialen. Vedkaminer är idag bättre, både ur ett ekonomiskt och miljömässigt perspektiv om man eldar på rätt sätt. Ska stugan användas som åretruntboende kan elvärme, vattenburen uppvärmning eller en luftvärmepump vara bra alternativ.